スミス英会話京橋校-第1回チーズ&ワインパーティ

スミス英会話京橋校 第一回チーズ&ワインパーティー


Cheese and Wine Party

スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校

On the 29th of September 2007 Smith’s School of English in Kyobashi enjoyed a cheese and wine party!

The posters had been up on the wall in every classroom, and we made sure to invite all our students, some of them multiple times! We had been discussing our favourite cheeses and crackers for weeks, and asked the keenest students which cheese they would like to see at the party.

2007年9月29日、スミス英会話京橋校ではチーズ&ワインパーティが開かれました。たくさんの生徒様とパーティを楽しむ為、各教室にポスターを貼るなど全員に呼びかけました。どんなチーズやクラッカーを用意したらいいのか何週間も話し合ったり、パーティにどんなチーズがあったらいいかなど生徒様に尋ねたりもしました。

The students were looking forward to practicing English conversation with foreigners and other students, and eating a lot of free cheese and drink delicious wine at the same time! The teachers were glad to have an opportunity to be talking to students at the school in a less formal setting than the classroom. And to eat cheese of course!

Our school is smaller than most English schools, so it has a family environment. This makes Smith’s School of English unique in that our monthly payment system helps to provide a friendly and relaxing atmosphere, we see our school owner often, and we can have events like the cheese party with our students! Sometimes bigger events are organized with some of the franchise schools.

チーズをかじって美味しいワインを飲みながら、外国人や他の生徒様達と英語で会話を楽しむこの機会を皆様大変心待ちにしていらっしゃいました。先生や生徒様がレッスン中よりももっと打ち解けた雰囲気でパーティが開催できることを京橋校の外国人の先生達も大変喜んでおりました。もちろんチーズが食べられることも!

月謝制システムの英会話スクールならではのとてもフレンドリーでリラックスした雰囲気がここにはあります。各学校のオーナーにも度々会えたり、生徒様を招いて今回のようなパーティなどが開かれたり、時には他のスクールも一緒になってもっと大きなパーティをすることも!そんな環境を提供できるのも「月謝制英会話」というスミス英会話のユニークなシステムのおかげではないかと思います。

The day before the cheese party, all the wine and cheese was bought from import stores in Umeda. The selections and locations of cheese had been investigated earlier, and many types of cheeses were bought, including different kinds of Brie, Camembert, Cheddar, and blue cheese. We made sure there was a big variety to give all the students something they liked, and maybe something new that they hadn’t tried before.

パーティの前日、外国人教師達はワインやチーズを買いに梅田にある輸入食品を扱ったお店に行き、何週間も前から話し合って決めたたくさんの種類のチーズを購入しました。いろんな種類のブリーチーズ、カマンベールやチェダーチーズ、ブルーチーズなども。生徒様達が好きなチーズがあるように、そして中には初めて食べる珍しいチーズもあるように!と豊富に用意致しました。

スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校
スミス英会話京橋校

On the night of the cheese party we set up the wonderful cheeses on almost all of the surfaces in the lobby. We chilled the drinks and prepared the accompanying snacks. Some of the students had made sure to book lessons just before the party started. It’s convenient to have a party at an English school! Just before 6pm other students started coming in, and a couple of the teachers were ready to pour the drinks! We offered several kinds of good red and white wine from Spain, France, Chile and Australia, as well as sweeter fruitier wine and non-alcoholic versions. Straight away a lot of the staff and students found that they had something in common - they loved the fruity wine. This was exciting because it started conversations between students who had never spoken to one another before.

そしてパーティ当日の夜、京橋校のロビーにはたくさんのおいしそうなチーズが並びました。そして私達は飲み物を冷やし、スナックなども用意致しました。中には、レッスン後にすぐパーティに参加できるクラスの予約をしていた生徒様もいらっしゃいました。それはいいアイディアですね!6時前からぞくぞくと生徒様が来られ、外国人教師達は飲み物を注いだりして生徒様を迎えました。スペイン産、フランス産、チリ産やオーストラリア産などいろんな種類の赤ワインや白ワインでもてなしました。もちろん甘いフルーツワインやノンアルコールの物も用意致しました。生徒様や京橋校スタッフ達が真っ先に飛びついたのはみなさんの良く知っているフルーツワインでした。これをきっかけに、普段話したことのない、初めて話す生徒様同士の会話も広がっていったのではないでしょうか。

After we unwrapped the cheeses, we realized that almost all of them were different shapes of yellow. It was difficult to tell apart the different kinds of cheese.

Then we had an idea. It would be fun to know some information about each cheese. So, a couple of the teachers made little labels for each cheese, writing down the origin and type. We had cheese from France, Holland, Australia, Switzerland, the U.K. and America. Not only was it interesting to know what cheese we were eating, it was also useful to know which cheeses we hadn’t tried yet! Now we could all could see that there were different cheeses in different places. Trying different cheeses was a good reason to move around the room. This made it very easy to talk to a lot of different people, too!

チーズをパッケージから出してみると、黄色で全て形が違うことに気が付きました。しかし違いを説明するのはとても困難でした。そしていろんなチーズの事を知るのもおもしろいのではないか!と思いついたのが、そのチーズの原産やタイプを小さなラベルに書くということでした。その中にはフランス、オランダ、オーストラリア、スイス、イギリスやアメリカ産のものがありました。ただどんなチーズを食べているのか知るだけでなく、まだ食べたことのないチーズはどれなのか・・・などを知るのも大変興味深かったです。これでもう、どのチーズが○○産で、○○タイプでなどよくわかりました。ロビーを歩きまわって、いろんなチーズを食べてみるのもいろんな人と会話する良いきっかけになったのではないでしょうか。

One of the students took on the role of cutting cheese for everyone at his table. Watching him start conversations with shy students was great. For shy students, joining a group of students, talking loudly in English, was much less scary when invited to join in with “Would you like some Cheddar?” and being able to say “yes, please!” to receive a slice of Cheddar on a cracker.

ある生徒様は、チーズを切り分けてテーブルの皆様に配っておりました。彼は恥ずかしそうにしている生徒様に積極的に話しかけていました。「Would you like some Cheddar?」などと話しかけると、自然と「Yes, please.」という答えが返って来ていました。恥ずかしがっている生徒様にとって、グループの中に入って元気な声で英語で会話をするということはとても勇気のいることですが、このような会話によって溶け込みやすくなったのではないかと思いました。

Not only did we compare cheeses, but comparing the different wines was also fun. Many had never had the opportunity to try a variety of good wines, and so enjoyed talking about the different grapes, origins and flavours. A few of the very excited students even learnt some of the special wine vocabulary as they went to talk about wine with the teachers.

チーズの事も楽しみながら知る事が出来ましたが、ワインの種類を知る事もまた興味深かったです。参加された方々の多くは、そんなにたくさんの種類のワインを飲んだ事がなかったようで、そのワインに使われている葡萄の種類や味などについて会話が弾んでいたようです。中には先生とワインについて英語で会話をする中で出てきた新しい英単語などに興味を持った生徒様もおられました。

The blue cheese was interesting. One of the students tried it for the first time and loved it. Quite a few people, both staff and students thought it smelt too bad to eat! One of the teachers said that he was happy to be able to eat blue cheese, because he doesn’t often get a chance to. We tried to make the blue cheese more tempting by serving it with sweet gingerthins. This is a very delicious combination, and a few extra people were brave enough to try it. Either way, new foods are a sure way to get you talking!

皆様の反応がとても様々で面白かったのがブルーチーズです。ある生徒様は今回初めてブルーチーズをたべて、かなり気に入っておられました。生徒様やスタッフの中には匂いが苦手で食べられないと思っていた人もいたようです。ある先生が「彼はブルーチーズを食べる機会が今まで無かったから今日食べられて喜んでいたよ!」と言っていました。私達はなるべく食べやすいようにジンジャークッキーと一緒に皿に盛りました。これがなかなかいい組み合わせで、じゃあ挑戦してみよう!と思われた生徒様もおられました。どちらにしても、目新しい食べ物は話をする良いきっかけになると思いました。

As predicted, the most popular cheeses were the soft ones - Brie and Camembert. They disappeared very quickly! A little more surprising was the popularity of the Philadelphia cream cheese with sweet chili sauce poured over it. Perhaps its popularity was due to the long breadsticks used to scoop it up with. One of the students brought homemade Shumai (Chinese dumpling) to share with everyone. They were also very popular and triggered an interesting conversation about different cooking styles.

ご存知かもしれませんが、もっともよく知られているチーズは柔らかいブリーチーズやカマンベールなどのチーズです。これらはやはり人気で、パーティが始まるとすぐになくなってしまいました。そして驚いた事にフィラデルフィアクリームチーズに甘いチリソースをかけたものも人気でした。おそらく長いスティック状のパンでそれをすくって食べるという食べ方もユニークだったからだと思います。ある生徒様が手作りのシュウマイを持ってきて、ふるまって下さいました。これもよく知られている食べ物で、いろんな調理の仕方などで会話が盛り上がっていました。

​For all the five teachers from Kyobashi to be together in a big room with the students was great. In such a casual atmosphere it helped both students and teachers get to know one another better, and also the students get to know one another. Most importantly, I think, it gave the students a really good chance to relax with their teachers, and become more confident in their English in a friendly atmosphere. By the end of the cheese and wine party the overall skill of English speaking and listening was noticeably smoother… English conversation improves when you’re enjoying studying it!

今回、スミス英会話京橋校の先生5人全員と生徒様が一緒にこのように集まる事ができて本当に良かったと思っています。普段よりリラックスした雰囲気の中、外国人の先生達と生徒様達の距離が縮まったのではないかと思います。そして先生達と英語での会話を楽しんだり、同じ気持ちで英会話を学んでいる生徒様同士が同じ時間を共有したことで、以前よりももっと英語を話すという事に自信が持てたのではないでしょうか。このチーズ&ワインパーティが終わりに近づくにつれて、英語での会話や聞き取りも一段とスムーズになってきたように思いました。英会話は楽しみながら自然に身につくものですね!

→京橋校ホームへ戻る

→スミス英会話ホームへ戻る